неділю, 13 травня 2012 р.

НІ ЗНИЩЕННЮ ПАРКІВ!

У вівторок 15 травня о 13.00 під КМДА відбудеться громадська акція киян щодо проблем захисту парків та скверів Києва від рейдерських угруповань, що прикриваються статусом «релігійних громад».


Перелік скандальних випадків, коли зелені зони забудовуються (або вже забудовані) 
«релігійними» рейдерами:  
  • Парк «Перемоги» - починається повністю незаконне будівництво кількох церковних будівель з службовими приміщеннями та школою для семінаристів;
  • Сквер ім. Зої Космодем’янської – в геть малесенькому скверику з 2005 року тривають спроби втулити релігійну споруду;
  • Сквер біля Національного історичного музею - самовільно збудована  «релігійна споруда» в зоні історичного ландшафту, тривають скандальні спроби УПЦ МП захопити розкопки Десятинної церкви;
  • Парк по вул.Уманській - захоплено земельну ділянку під будівництво храму, господарських будівель та паркінгу;
  • Парк «Юність» - вже збудована без жодної дозвольної документації «релігійна споруда»;
  • Сквер на Львівській площі - повністю знищений сквер і не залишилось жодного дерева;
  • Парк біля станції метро «Либідська» - практично єдиний в мікрорайоні зелений куточок захоплено під будівництво суперсобору Московського патріархату із паркінгом, спорткомплексом та готелем «для прихожан»;
  • Сквер на проспекті Науки - захоплено ділянку під будівництво культової споруди;
  • Парк «Нивки» - за класичною схемою самозахвату споруджено релігійну будівлю;
  • Маріїнський парк біля Верховної Ради України – в 2011 році спроба захоплення ділянки, яка щодня може повторитися;
  • Та багато інших існуючих та запланованих будівництв - вже захоплено під будівництво близько півдесятка точок лише у парках на Куренівці та Виноградарі - на Інтернаціональній та на площі Фрунзе, в Кобзарському провулку та інших. Тільки в одному Святошинському районі Києва планується збудувати ще близько 20 «релігійних» споруд у зелених зонах!
Ми вимагаємо від чиновників Київської міської державної адміністрації 
та Олександра Попова:

1. Провести демонтаж незаконних споруд в зелених зонах столиці. Особливий акцент громадськість робить на випадках в парку "Перемога" та по вул.Уманській, де через бездіяльність влади відбувалися бурхливі акції протесту киян.

2. Надати громадськості перелік усіх місць, що передбачені КМДА для доповнення культовими спорудами(каплицями або майданчиками духовного призначення).

3. Здійснити публічне звернення від влади міста Києва до релігійних громад з приводу аморальності та протиправності несанкціонованих захоплень зон відпочинку киян.  

ДО УЧАСТІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ УСІ НЕБАЙДУЖІ КИЯНИ ТА ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ.
 

Акція має на меті солідарний протест громади міста, а тому запрошуємо до виступу усіх бажаючих людей, що стикалися з подібними проблемами. 

Прохання до громадських організацій та інших політичних учасників не брати прапорів. Просимо обмежитися іншими засобами символіки, а також за бажання просто зробити виступ від своєї спільноти.
  
Парки та сквери Києва призначені для відпочинку громадян, прогулянок їх з малими дітьми. Релігійні громади будують свої заклади «швидкого духовного харчування» на кожному клаптику вільної землі, і найчастіше – у парках і скверах. При цьому ігнорується думка громади (не проводяться громадські слухання) і чинне законодавство (більшість таких будівництв відбувається без жодних дозвільних документів, які отримуються вже «постфактум» - тобто після введення в експлуатацію).

Усі захоплення бізнес-релігійними угрупуваннями життєвого простору киян відбуваються по класичній схемі:
1. Без жодних дозволів в парку встановлюється брезентовий намет, який називають "храмом".
2. Далі туди заселяються робітники, які в перервах між п'янством, починають будівництво та заливають бетон під фундамент "каплички".
3. "Капличка" стоїть рік-два, а потім так звані "священослужителі" проводять освяту землі під будівництво церкви. До церкви практично в усіх випадках ідуть в комплекті добудови - або паркінг, або господарські будівлі, або семінарії, або ж навіть готелі чи спорткомплекси "для прихожан"!

Українська православна церква Московського патріархату найбільше відзначилася в інцидентах із самовільним захопленням земельних ділянок в зелених зонах. Жодного разу не було принесено ані вибачень перед киянами, ані спроб досягнути компромісних рішень. Постійною політикою будівництва даної структури є принципове захоплення парків та прибудинкових територій киян. Повною бездіяльністю відзначається влада. Так було за влади Черновецького, це ж продовжується і за Попова.

Огульні спроби пов’язати рух киян на захист свого життєвого простору з антихристиянством викликають додаткове непорозуміння щодо дій так званих релігійних громад. 

Варто зацитувати коментар керівника Київської незалежної медіапрофспілки Юрія Луканова:

"Ми знаємо, що Церква є дуже важливим інститутом у суспільстві, його моральною опорою. Водночас, критикувати Церкву, як і будь-яку іншу інстанцію - це невід'ємне право громадян. І коли у відповідь на критику лунає агресивна відповідь, це не тільки викликає здивування, але й підриває авторитет Церкви".

Немає коментарів:

Дописати коментар